Anna Marie Carl-Nielsen – fortalt af Maria Junghans

Stemningsbillede fra fortællearrangement med Maria Junghans på Broholm Slot d. 11.06.17.

En af Odense Fortællekreds´ dygtige professionelle fortællere, Maria Junghans, fortalte om Anna Marie Carl-Nielsens og – ham kunne hun ikke komme uden om, selv om hun oprindelig ville – Carl Nielsens liv.

Med sin bløde, stille stemme, der får en pludselig kraft når noget vigtigt sker, førte hun os gennem begges barndom, så vi klart hørte – og så – forskellen på proprietærdatteren og fattigmandssønnen. Vi fik en klar fornemmelse for den kamp, Anne Marie Carl-Nielsen måtte kæmpe for at få lov til at dyrke sin kunst. Hendes stædighed og offervilje. Hun var berømtheden i det ægteskab i sin tid. Vi fik også illustreret, at det heller ikke var let for Carl Nielsen, som sad derhjemme med børnene.

Maria Junghans førte os gennem smukke landskaber, gennem hovedkulds forelskelse, ægteskabelige problemer, længsel og sejr, men også modgang og skuffelser, malet med følsomme ord, der passede til den stemning, der var i netop det billede. Det hele garneret med en underfundig, stille humor, som når hun beskrev, at Anne Marie Carl-Nielsens navn ikke var kommet med på den mindetavle, der var sat på hendes æresbolig i København, oprindelig kun: ” Carl Nielsen boede her”. Det er rettet nu!

Vi var 20 tilhørere, der bagefter i fællesskab filosoferede over, hvordan det går til at man kan være berømt i sin samtid, og så blive næsten helt glemt. Og hvordan man kan være lige netop accepteret i sin samtid og så blive verdensberømt i eftertiden. Og hvad betyder køn i den sammenhæng?

Efter en fortæller er der hverken bronzefigurer eller noder, så fortællerens kunst er endnu mere flygtig. Kun den meget stærke oplevelse eksisterer efter fortællingens afslutning. Tak for den oplevelse Maria Junghans.