Forside

Odense Fortællekreds 20 – års jubilæum d.05.11.17.

Vi havde valgt at fejre jubilæet med åbent hus i Seniorhuset, Toldbodgade i Odense. Der kom mange interesserede: aktive fortællere, tidligere medlemmer, venner og bekendte.

Jens Peter, formand i forretningsudvalget der består af Elene, Else Marie og Jens Peter, bød velkommen.

og fremlagde dagens program.

1:Kaffe med kage, musik og sang

Det store kagebord.

Connie spiller trækharmonika sammen med Grete, Palle på klaver.

og vi synger.

2: Odense Fortællekreds ´ historie

Jens Peter lægger ud.

Lena tager over ved at opstille os i forskellige billeder, f.eks.:

Lena, Connie og Eli var med fra starten,

og de her har engang siddet i bestyrelsen.

3: Fortællinger trukket op af hatten.

Jens Peter: Fortællingen om hatten.

Eli: Har I prøvet at vaske en svale?

Ole L. sender historier ud i verden med/på sjove figurer.

Marie Louise fortæller om dengang en mørk ung mand hed en negerdreng,

og Mogens om at få lord på fingrene.

Palle giver seksualundervisning for 5-årige med

ægget

og fisken.

Kirsten er københavnerbarn.

Connie kan et grueligt grumt eventyr. Det første hun lærte for 20 år siden, det sidste vi hører i dag.

Så var det ikke mere at komme efter. Tak for en dejlig dag, siger Anna.

Æblefortællinger i Magtenbølle

Fortællinger om æbler i eventyr, litteratur og erindringer deler de odenseanske fortællere med publikum. Æbler har spillet en central rolle i vores myter og kultur. I kristendommen, den nordiske mytologi og i den græske mytologi har æblet været symbol på kundskab, evig ungdom og sundhed. Men strid og konflikt har æblet også været kilde til. Det er der kommet mange historier ud af, som fortællerne fra Odense Fortællekreds vil fortælle til Æbledagen i Magtenbølle (Magtenbøllevej 94) d. 21. oktober kl. 11-13.

Anna Marie Carl-Nielsen – fortalt af Maria Junghans

Stemningsbillede fra fortællearrangement med Maria Junghans på Broholm Slot d. 11.06.17.

En af Odense Fortællekreds´ dygtige professionelle fortællere, Maria Junghans, fortalte om Anna Marie Carl-Nielsens og – ham kunne hun ikke komme uden om, selv om hun oprindelig ville – Carl Nielsens liv.

Med sin bløde, stille stemme, der får en pludselig kraft når noget vigtigt sker, førte hun os gennem begges barndom, så vi klart hørte – og så – forskellen på proprietærdatteren og fattigmandssønnen. Vi fik en klar fornemmelse for den kamp, Anne Marie Carl-Nielsen måtte kæmpe for at få lov til at dyrke sin kunst. Hendes stædighed og offervilje. Hun var berømtheden i det ægteskab i sin tid. Vi fik også illustreret, at det heller ikke var let for Carl Nielsen, som sad derhjemme med børnene.

Maria Junghans førte os gennem smukke landskaber, gennem hovedkulds forelskelse, ægteskabelige problemer, længsel og sejr, men også modgang og skuffelser, malet med følsomme ord, der passede til den stemning, der var i netop det billede. Det hele garneret med en underfundig, stille humor, som når hun beskrev, at Anne Marie Carl-Nielsens navn ikke var kommet med på den mindetavle, der var sat på hendes æresbolig i København, oprindelig kun: ” Carl Nielsen boede her”. Det er rettet nu!

Vi var 20 tilhørere, der bagefter i fællesskab filosoferede over, hvordan det går til at man kan være berømt i sin samtid, og så blive næsten helt glemt. Og hvordan man kan være lige netop accepteret i sin samtid og så blive verdensberømt i eftertiden. Og hvad betyder køn i den sammenhæng?

Efter en fortæller er der hverken bronzefigurer eller noder, så fortællerens kunst er endnu mere flygtig. Kun den meget stærke oplevelse eksisterer efter fortællingens afslutning. Tak for den oplevelse Maria Junghans.

Generalforsamling i Odense Fortællekreds

Odense Fortællekreds afholdt den 23. marts 2017 en velbesøgt generalforsamling. Årsberetningen fortalte om et år fyldt med velbesøgte arrangementer med mundtlig fortælling i Odense og ud over Fyn, aktive øve-cirkler og lokale grupper, som mødes regelmæssigt om historiefortælling. Den fortalte også om et stort antal aktive fortællere, som bidrager med mundtlig fortælling på hospitaler, ældrecentre, skoler og daginstitutioner, frivillig grupper, kulturforeninger og menigheder på Fyn og ud over hele landet.

Den mundtlige fortælling blomstrer overalt på Fyn og interessen for selv at fortælle historier vokser, nu hvor Odense Fortællekreds i 2017 kan fejre sin 20 år jubilæum.

Odense Fortællekreds er fortsat et åbent netværk for grupper og enkeltpersoner på Fyn, som gerne vil opleve og selv udøve mundtlig fortælling – Alle aktive enkeltpersoner, lærere, pædagoger, grupper, foreninger og andre som arrangerer og igangsætter mundtlig fortælling inviteres til at deltage i netværket, og annoncere deres aktiviteter og erfaringer her i på siden www.odensefortaellekreds.dk i foreningens Facebook gruppe og gennem fortællekredsens nyhedsmail.

Ønsker du at støtte dette arbejde kan du melde dig som medlem af Odense Fortællekreds og betale et årligt kontingent på 100 kr. til Reg.nr. 6845 og kontonr. 1029331 samt sende en mail med navn og adresse til medlem@odensefortaellekreds.dk

Generalforsamlingen genvalgte et forretningsudvalg, bestående af Else Marie Kristensen, Elene Fleischer (kasserer) og Jens Peter Madsen (formand)
Odense Fortællekreds er medlem af foreningen, Fortællere i Danmark (FIDA)