Når en eventyrdigters 200 års dag skal fejres, og når denne digter tilmed havde rod i Odense og hed H.C. Andersen, måtte det nødvendigvis blive året, hvor alle gode kræfter i Odense Fortællekreds kom i sving. 2005 blev det helt store fortælleår med mange slags fortællinger for et stort publikum og også for et helt nyt publikum.
Fortælleåret begyndte i Teaterhuset allerede den 7. januar, hvor Pia Gredal og Connie Olsen fortalte ”Psyke og Amor x 2”. Pia fortalte H.C. Andersens historie ”Psyken”, som handler om en ung kunstner, der har svært ved at tro på sig selv. Connie fortalte om pigen Psyke fra den græske mytologi og om alle hendes trængsler for at genfinde sin elskede.
Otte fortællere fra Fortællekredsen gik sammen om et særligt H.C. Andersen-program i samarbejde med Odenses Ældre- og Handicapforvaltning. Plejecentre og andre institutioner kunne hyre en af fortællerne. Det var Jürgen Andresen, Lise Brun, Pia Gredal, Bent Hansen, Sys Matthiesen, Connie Olsen, Pia Plesner og Eli Rasmussen.
Lise Brun præsenterede sig selv i programmet: ”Jeg kan fortælle 32 af H.C. Andersens historier. Desuden recitere eller synge mange af hans digte/sange. Til 4 af eventyrene har jeg små dukketableauer.”
Dagen før fødselsdagen, den 2. april, optrådte 20 aktive fortællere, to og to, med Fortællerazzia på Odenses skoler. De nåede ud til i alt 3500 skoleelever.
En fortællerazzia betyder overraskelse – kun skolens inspektør og de to fortællere ved, at eleverne – og lærerne – i skolens klasser pludselig bliver overrasket midt i undervisningen. Det banker på døren, og ind træder to personer: ”Vil I høre en historie?” Det har eleverne som regel ikke noget imod, og så går fortællingen i gang, på denne dag altid et H.C. Anderseneventyr. Bare 10 minutter – og så forsvinder fortællerne igen, hen til den næste dør, der skal bankes på.
På selve fødselsdagen blev passagererne i Odenses bybusruter 31 og 51 overrasket af fortællinger – mens busserne kørte!
”Vi vil gerne bidrage til at gøre H.C. Andersen mere folkelig,” sagde Bent Hansen til Fyens Stiftstidende, ”derfor har vi valgt at bringe ham ud til almindelige mennesker, der hvor de færdes. Og det er jo for eksempel i bybusserne.”
Bent Hansen fortalte selv ”Den standhaftige tinsoldat”. Den dag var det i øvrigt gratis at køre med bybus i Odense, og rigtig mange mennesker benyttede sig af lejligheden til at komme nemt og gratis ind til alle fødselsdagsarrangementerne i centrum.
Syv fortællere kørte frem og tilbage, alt mens de fortalte eventyr.
I sommertiden var der ugentlige fortællevandringer langs Odense Å med Connie Olsen og Bent Hansen.
I august fortalte medlemmer af Odense Fortællekreds historier ved Odense Blomsterfestival. Temaet i 2005 var ”Der var engang”. Mange fortællere optrådte rundt omkring i byen: Inge Strandby og Charles Busk Jensen fortalte ”Den standhaftige tinsoldat” ved statuen i Overgade. ”Fyrtøjet”, ”Tommelise” og ”Den grimme ælling” blev fortalt på Flakhaven.
Anette Jahn fortæller:
”Jeg ledede en H.C. Andersen- fortællegruppe fra sommeren 2004 til efteråret 2005, hvor 10 fortællere fra Odense Fortællekreds mødtes i skolestuen i Den Fynske Landsby en gang om måneden og delte historier og gav respons på hinandens måder at arbejde med H.C. Andersen på.
Det var nyt for Odense Fortællekreds dengang at arbejde intensivt med konstruktiv respons, og det var lidt svært for nogle, mens andre var meget glade for det og oplevede det som fagligt udviklende.
Fokus var meget på, hvordan vi skulle tage Andersens litterære sprog og bearbejde det, så hans eventyr kunne formidles i en anden genre, nemlig den scenekunstneriske. Hvad skulle vi ændre i sproget? Hvad kunne vi fortælle med kroppen og dermed udelade i teksten?
Hvordan kunne vi få publikum til at mærke, at de gamle eventyr handlede om dem i dag?
Den Fynske Landsbys formidler, Benedikte Jeppesen, deltog i alle vores aftener, og skolestuen dannede en inspirerende ramme.
Gruppens arbejde kulminerede med Fyns første fortællefestival, en weekend i august. Weekenden inden øvede flere af de 10 fortællere i landsbyen Måle på Hindsholm med en fortællevandring rundt mellem husene.”
Fortællerne spiste først hos Anette Jahn, og så ankom publikum til Måles fortælletræ i haven på Damgården. Forinden havde Anette lagt en rute og havde fået lov til, at man måtte komme ind i folks haver.
Anette fortæller: ”I fire timer vandrede publikum med os rundt. Landsbyens beboere var ellevilde med det. Byens mænd havde om formiddagen kørt havemøbler rundt fra de andres haver, så en del folk kunne sidde ned de forskellige steder."
Kaja Vildersbøll fortalte ”Sneglen og Rosenhækken” i en rosenblomstrende gammel stenbelagt mødding. Lise Brun fortalte i gården på en firlænget gård. Hun hoppede rundt på brostenene og inddrog dem kropsligt i sin fortælling. Eli Rasmussen fortalte i den smukkeste have, hvor familien havde lavet havearbejde i tre fulde dage forinden, fordi vi skulle komme.
Connie Olsen fortalte ”Svinedrengen” under fortælletræet, Helle Arnfred fortalte ”Flipperne”, Tove Hvid, Ene Louise Lindholm og Pia Plesner var også med. Pia var meget positiv i gruppen og vild med, at vi arbejdede med at udvikle vores faglighed sammen.
Weekenden efter kom selve festivalen i Den Fynske Landsby, over en lørdag og en søndag. Vi fortalte alle sammen begge dage. Vi forsøgte at få fortællingerne til at passe med et bestemt sted.”
Stadig i 2005 organiserede Anette Jahn et fortælleprojekt med Odense Kommune i Fortællekredsens navn på initiativ af børnekulturkonsulent Julie Kjær Madsen. Anette fortæller: ”700 børn skulle opleve historier i Den Fynske Landsby på en uge. Det blev igen et samarbejde med Benedikte Jeppesen fra Landsbyen. De 700 børn skulle høre tre H.C. Andersen eventyr på forhånd hjemme i deres huse. Institutionerne skulle vælge et af eventyrene at klæde børnene ud i. Børnene ankom til Landsbyen i hold hele ugen igennem. Hver børnegruppe blev ledt igennem Landsbyen af en formidler i kostume fra Landsbyen. På deres vej mødte de de tre eventyr.
Sammen med Pia Plesner hørte de ”Tinsoldaten”. Her handlede det om, at børnene skulle mærke rummene, så de kom ind i et propfyldt brændeskur, hvor de skulle ligge på brændet, i små hold, så de kunne mærke, hvordan der var i en tændstikæske. Pia skabte andre rumlige oplevelser.
Når børnene kom til Ene Louise Lindholms område, skulle de alle over den hvide bro fra ”Svinedrengen”. Hun fokuserede på, at de skulle synge-lege ”Svinedrengen”. Børnene satte deres skibe i søen, foldet af avispapir. De havde skibene med hjemmefra, og hver dag blev det et meget flot skue i søen. Hos Morten Musicus og Anette Jahn skulle børnene danse ”Prinsessen på Ærten” som en eventyrdans.
30 hold børn kom igennem på en uge! Seks hold om dagen. Alle børn oplevede alle tre eventyr og mødte på den måde H.C. Andersens univers på tre forskellige måder. Fynbus sponsorede gratis transport til alle disse børn.”
Fra arkivet
Jeg kan godt lide at være med i en flok af fortællere. Når der så kommer en, der ikke er så øvet i at fortælle, kommer han ind imellem, og så går det. Vi fortæller alle forskelligt, og det er interessant at opleve
ELI RASMUSSEN, 95 ÅR
FORTÆLLER